De voordelen van een LED-Bouwlamp.
Bij veel werkzaamheden is het gebruik van een bouwlamp onmisbaar, of het nu tijdens het verbouwen van een woning is waar geen verlichting aanwezig is. Of als je in de vroege ochtend of late uurtjes de nodige buitenwerkzaamheden moet uitvoeren. Maar ook kan goede verlichting op de werkvloer het verschil maken in kwaliteit en veiligheid, lees hier meer over in deze eerdere Blog. Tegenwoordig wordt er bijna alleen nog maar gebruik gemaakt van Led werkverlichting. Deze kennen vaak bij aanschaf een hogere investering maar daar staan een hoop voordelen tegenover.
Lees verder hieronder.
Energie en Milieu besparend.
Het is natuurlijk algemeen bekend dat Led verlichting in gebruik veel minder energie verbruikt dan een conventionele halogeen bouwlamp. Maar is dit verschil echt zo groot, Ja dat is groot. Een halogeen lamp van 1000Watt verbruikt na één uur gebruik 1kWh aan stroom. Een LED-bouwlamp van 78Watt heeft nagenoeg dezelfde lichtopbrengst tegen een stroom verbruik 0,078kWh. Dit levert een aanzienlijke energiebesparing op wat beter is voor uw portemonnee maar ook voor het Milieu. Nu horen wij vaak dat het stroom verbruik geen doorslaggevende factor is om gebruik te maken van LED-bouwverlichting. Daar er vaak wordt gewerkt op thuis of bedrijfs locaties van klanten waarbij u als vakman niet hoeft op te draaien voor de energierekening. Maar door duurzaam te werken geeft u wel een positief signaal af aan uw klanten en opdrachtgevers.
Bent u nou opdrachtgever of uitvoerder op een langlopend en groot project dan wordt het een ander verhaal. Indien u opdraait voor de gemaakte energiekosten tijdens een langdurige uitvoering kan het veelvuldige gebruik van conventionele halogeenverlichting een behoorlijke stempel drukken op de totale kostenpost. Hierbij kan het gebruik van LED-bouwverlichting dus wel degelijk een groot verschil maken.
Lange Levensduur.
Naast de energiebesparende factor draagt ook de levensduur bij aan de duurzaamheid van een LED-Bouwlamp. Dat de levensduur van Led langer is dan een halogeenlamp is algemeen bekend. Maar wat betekent dit verschil nou concreet in cijfers. Een doorsnee halogeen lamp kent een levensduur van ongeveer 2000 tot 5000 branduren. Daarbij moet vermeld worden dat de lichtopbrengst naarmate het gebruik langzaam verminderd. Het lichtbeeld van een nieuwe halogeenlamp is in de meeste gevallen op 50% van de levensduur al achteruit gegaan. Een LED-bouwlamp kent een veel langere levensduur van gemiddeld 30.000 tot 50.000 branduren. Dit betekent dus dat de investering die de aanschaf van een LED-bouwlamp met zich meebrengt al snel is terug verdiend.
Warmte ontwikkeling en opwarmtijd.
Een ander groot voordeel van een LED-bouwlamp ten opzichte van een conventionele bouwlamp is het verschil in warmte ontwikkeling. Waarbij de halogeenlamp er om bekend staat om zeer heet te worden tijdens het gebruik, is dit zeker niet het geval bij een LED-bouwlamp. Maar let op, ook leds kennen een warmte ontwikkeling. Echter is dit te verwaarlozen en in totaal niet te vergelijken met de temperatuur die een halogeen bouwlamp produceert. Wat is het voordeel van deze minimale warmte opbrengst bij gebruik van led? Voor iedereen die weleens in een kleine ruimte (kruipruimte) heeft gewerkt met een halogeenlamp vlak naast zich weet precies waarom een LED-bouwlamp met minimale warmte opbrengst ideaal kan zijn. Daarbij neemt ook het brandgevaar af. Een halogeenlamp dient voor veilig gebruik eerst af te koelen alvorens deze wordt verplaatst of vervoerd. Dit is bij een LED-werklamp niet nodig.
Deze opwarmtijd van een halogeen lamp is ook bepalend voor de werking van de lamp. De halogeen bouwlamp heeft enkele minuten (opwarmtijd) nodig om op de eigenlijke lichtsterkte te komen. Dit is bij een LED-bouwlamp niet aan de orde. Deze kent geen opwarm of opstart tijd en is direct na inschakelen op volle lichtsterkte.
Kwaliteit van licht.
Niet elk licht is hetzelfde, er zijn veel verschillende invloeden die de lichtopbrengst en licht ervaring bepalen. Bij oudere conventionele bouwlampen wordt nog vaak gebruik gemaakt van de gelige warme lichtkleuren. Iets wat eigenlijk totaal niet geschikt is voor gebruik op de werkvloer. Helder licht heeft een positief effect op uw concentratie en zorgt daarbij tevens ook voor een aangenamere werkomgeving. Doorgaans wordt er bij led gebruik gemaakt van een lichtkleur die overeenkomt of dichtbij de kleur van daglicht komt. Dit is met name bij veel binnen/buiten werkzaamheden erg prettig voor uw ogen. Het scheelt veel in de gewenning die uw ogen moeten ondergaan bij het continue schakelen tussen helder daglicht en gelig warm halogeen kunstlicht. Daarbij kan het met name in vakgebieden die veel met kleur werken zoals wandafwerking, stukadoors, schilders etc erg prettig zijn om te werken met een heldere lichtkleur.
Alle voordelen op een rij:
- Energiezuinig
- Lange levensduur
- Laag gewicht en compact
- Weinig tot geen warmteontwikkeling
- Geen ‘opwarmtijd’
- Slagvast en Spatwaterdicht
Onder andere te gebruiken voor Timmerwerk, Installatiewerk, Afbouw en montage en Scheepsbouw. Daarnaast zien we dat deze werklampen ook steeds vaker worden ingezet bij calamiteiten of bergingswerkzaamheden.
Vond u deze blog interessant of heeft u op of aanmerkingen? Laat uw reactie achter onderaan deze pagina. Dit bericht delen met collega’s of andere geïnteresseerden kan gemakkelijk via de onderstaande social media button’s.