Veelgestelde vragen

WELKE BOUWLAMP IS GESCHIKT VOOR MIJ?

Bouwlampen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Voordat u een keuze maakt is het verstandig jezelf af te vragen waar jij de bouwlamp het meest voor gaat gebruiken. Binnen, Buiten in kleine ruimtes of grote ruimtes. Ga je de bouwlamp gebruiken in kleine ruimtes kies dan voor een werklamp met een compact formaat en een niet al te hoog Wattage. Moet u grote ruimtes of bouwplaatsen verlichten kies dan voor bouwlampen met een hoog wattage en eventueel een statief om de werklamp op hoogte te plaatsen.

Daarnaast is het verstandig om na te denken over het gebruik van een bouwlamp die voorzien is, of kan worden uitgevoerd met een Accu. Dit vergroot uw bewegingsvrijheid en maakt het makkelijker indien u veel van werkplek wisselt. Onder andere geschikt voor servicemonteurs of calamiteiten diensten.

WELK WATTAGE HEB IK NODIG?

Hoe groter de ruimte is die u wilt verlichten of aanlichten des te hoger dient het wattage te zijn. Maar veel licht is niet altijd bevorderlijk maar kan ook onnodig hinder verzorgen voor uzelf, uw collega’s of de omliggende omgeving. Voorheen in de tijd van de Halogeen bouwlampen waren de meest gangbare wattages 200Watt, 500Watt en 1000Watt. Naast het hoge verbruik en de relatief korte levensduur was ook de warmteontwikkeling vaak een vervelende bijkomstigheid. De komst van Led heeft het totale wattage een flink stuk teruggedrongen, maar ook warmteontwikkeling sterk verminderd. Daarnaast is de levensduur en het gebruiksgemak flink toegenomen.

Daar waar vroeger de wattage de bepalende factor was voor de hoeveelheid licht uit de bouwlamp, ligt dat tegenwoordig iets ingewikkelder. Bij een led bouwlamp moet u zich richten op de Lumen opbrengst.

Zo is het meer regel dan uitzondering dat een led bouwlamp van 50Watt even veel of zelfs meer lichtopbrengst levert dan een 1000Watt Halogeenlamp.

In het geval van onze bouw en werklampen kunt u de volgende vuistregel aanhouden:

  • Led bouwlamp 32Watt is vergelijkbaar met 200W Halogeenlamp.
  • Led bouwlamp 50Watt is vergelijkbaar met 500W Halogeenlamp.
  • Led bouwlamp 78Watt is vergelijkbaar met 1000W Halogeenlamp.

IS LED VERLICHTING NIET IRRITEREND TIJDENS WERKZAAMHEDEN?

De tijd dat Led in één adem werd genoemd met irritant blauw licht is inmiddels verleden tijd. Dat neemt niet weg dat Led verlichting een hoge intensiteit heeft wat zeker een vorm van ergernis kan geven.

Om deze hinder (ook wel ‘glare’ genoemd) tot een minimum te beperken worden al onze led bouwlampen uitgevoerd met een opaal kleurige lens die de leds afschermen waardoor verblinding bij directe inkijk sterk wordt verminderd. Met name voor vakmensen in de fijne afwerking zoals schilders, stukadoors, afbouw e.d. is dit een aangename bijkomstigheid.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN LED BOUWLAMP?

Er zijn veel verschillende Led werklampen te koop, maar wat maakt een bouwlamp met Led nou zo interessant.

Hieronder een korte opsomming met de grootste voordelen van een led bouwlamp:

  1. Geen opstart of opwarm tijd meer benodigd. Zodra u de stekker in het stopcontact steekt of de schakelaar aan zet. Beschikt u direct over de volledige lichtopbrengst.
  2. De Led bouwlamp wordt niet heet, dit heeft met name in kleine ruimtes het voordeel dat de temperatuur aangenaam blijft om te werken. Maar veel belangrijker is dat ook brandgevaar of kans op verwonding nagenoeg niet meer aan de orde is. Ook kan de bouwlamp direct worden opgeruimd of in de werkbus worden geplaatst na afronding van de klus of werkzaamheden.
  3. Een Led bouwlamp heeft een lange levensduur, wat bij de meeste armaturen neerkomt op 50.000 branduren of meer. Dit komt bij een gebruik van tien uur per dag op een levensduur van +-20 jaar!
  4. Naast de lange levensduur, is ook de besparing een groot voordeel. Led lampen hoeven in tegenstelling tot een halogeenlamp nooit vervangen te worden. Dit bespaart u naast geld ook veel irritatie op het moment dat een bouwlamp defect is en u niet verder kunt met uw werkzaamheden.
  5. Maatvoering, over het algemeen is een led werklamp een stuk kleiner en minder zwaar dan een halogeen bouwlamp.
  6. In veel gevallen werkt u op locatie en draait uzelf niet op voor de energiekosten. Toch is het goed om te weten voor aannemers en grote bouwbedrijven dat er door gebruik van led bouwverlichting een behoorlijke besparing behaalt kan worden van 70 tot wel 90 procent op het energieverbruik.

WAT BETEKENT ‘IK’?

De IK codering staat voor de mate van slagvastheid van een armatuur. De aangegeven waarde staat voor de mate waarin het armatuur bestand is tegen mechanische schokken. De mate van slagvastheid komt tot stand door het gebruik van sterke materialen zoals bijv. Polycarbonaat of vezel versterkt kunststof. Vanaf IK08 en hoger spreken we over vandalismebestendig, wat in zekere zin betekent dat er wel enige vervorming of beschadiging mag optreden bij een aanvaring. Echter mogen er geen onveilige situaties of breuken ontstaan en dient de IP waarde ten alle tijde gewaarborgd te blijven

WAT BETEKENT ‘IP’?

De IP waarde geeft aan wat de beschermingsgraad van een bepaald voorwerp is. Deze codering is opgesteld uit twee cijfers, welke ieder een aparte waarde van bescherming aangeeft. Het eerste cijfer van de codering geeft de graad van bescherming aan tegen het indringen van voorwerpen en stof. Het tweede cijfer in de IP codering geeft aan in welke mate het armatuur is beschermd tegen het indringen van vocht. Het kiezen van een armatuur met de juiste IP waarde is van belang voor de veiligheid maar tevens een belangrijk aspect voor het garanderen van de maximale levensduur van het armatuur. Bij het monteren en aansluiten van een armatuur dient u ten alle tijde de voorschriften te hanteren die van toepassing zijn op de aanwezige IP Codering.

WAT BETEKENT ‘LUMEN’?

De definitie van lumen is de eenheid voor de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel. Wanneer we dit toepassen op verlichtingsproducten is dit een waarde voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht dat een armatuur of een lichtbron uitstraalt in alle richtingen. Tegenwoordig drukt men de hoeveelheid licht dat uit een ledlamp of led armatuur komt uit in lumen. Het is verstandig om voor het aanschaffen van nieuwe verlichting een goede vergelijking te maken tussen het verschil in Lumen/Watt verhouding per leverancier. Deze Lumen/Watt verhouding is geen vast gegeven en verschilt per armatuur. Ook kan de manier van meten afwijken tussen verschillende producenten. Zo kan het gebeuren dat een fabrikant de Lumen output meet van enkel de led-chip zonder armatuur, lens, reflector of afscherming. Dit kan zoals u zich wellicht kunt voorstellen leiden tot een Lumen output die na het monteren in een armatuur met lens totaal afwijkt van de opgegeven waarde. Onze Fabrikanten testen en meten hun armaturen uitsluitend in volledig gemonteerde uitvoering, wat zoveel wilt zeggen dat de Lumen output die wij vermelden ook daadwerkelijk de lichtopbrengst is van het gehele armatuur.