Blog

Welke bouwlamp is geschikt voor mijn klus?

Welke bouwlamp is geschikt voor mijn klus?

Wij bieden een uiteenlopend aanbod aan bouw en werklampen. Maar welke bouwlamp past het beste bij jou wensen, eisen en vooral werkzaamheden. Voorheen had je de simpele keuze uit een 100W, 200W, 500W of 1000W halogeen straler. Waarbij een hoger wattage automatisch een hogere lichtopbrengst betekende. Dat dit tegenwoordig heel anders is en waar je dan wel rekening mee moet houden lees hieronder!

Laten we voorop stellen dat de keuze tussen halogeen en led een onnodig vraagstuk is. Led heeft alle vooroordelen met de grond gelijk gemaakt en al zijn voordelen ruimschoots bewezen. Maar wat zijn nou eigenlijk deze voordelen, we vatten ze even kort samen.

  • Langere levensduur
  • Laag gewicht
  • Weinig tot geen warmteontwikkeling
  • Laag energieverbruik
  • Geen ‘opwarmtijd’
  • Slagvast
  • Compact
Welk wattage heb ik nodig?

Een van de meest gestelde vragen die wij ontvangen en ook dit is geheel afhankelijk van het gebruik waarvoor de bouwlamp wordt aangeschaft. Zo is het vanzelfsprekend dat u in kleine ruimtes goed kunt werken met een wat lager wattage. Deze hebben vaak als voordeel dat ze ook wat lichter van gewicht en compacter zijn. Daarnaast heeft u bij werkzaamheden in grote ruimtes vaak de wens om zoveel mogelijk licht te hebben. Stapt u over van een een halogeenstraler, dan kunt u de volgende vuistregel hanteren een 50W Led bouwlamp heeft ongeveer dezelfde lichtopbrengst als een 500W Halogeen bouwlamp.

Maar ook dit kent een kanttekening, de lichtopbrengst wordt aangegeven door ‘Lumen’ of ‘Lm’. De combinatie van Wattage en Lumen wordt de Lumen/Watt verhouding genoemd. En juist deze indicatie geeft weer of u te maken heeft met een kwaliteitsproduct of niet. De betere en professionele bouwlampen zullen altijd een Lumen opbrengst hebben van minimaal 100Lm per/Watt. Hier kunt u onder andere uit opmaken dat de gebruikte leds en elektronica van hoge kwaliteit zijn.

Als voorbeeld onze MAGNUM FUTURE LITE LED 78W’ heeft een totale lichtopbrengst van 9500Lumen, wat vergelijkbaar is aan een Halogeen bouwlamp van 1000Watt. U behaalt dus dezelfde lichtopbrengst met een veel lager wattage en stroomverbruik. Als u dan de Lumen/Watt verhouding wit bereken doet u dat zo: 9500Lm÷78W= 121,8 Lm/W

Oké, Wattage is duidelijk en nu?

Nu we meer duidelijkheid hebben gegeven over het Wattage van de bouwlamp is het raadzaam om jezelf goed af te vragen waar je de bouwlamp voor wilt gebruiken. Is het puur voor de hobby en om af en toe een Doe-het-zelf project ui te voeren, of gaat u als vakman de bouwlamp dag in dag uit gebruiken onder de meest uiteenlopende omstandigheden.

Als u de bouwlamp op professioneel gebied wilt inzetten is het verstandig om altijd een wat hogere wattage te kiezen dan direct benodigd is. Teveel licht is nog altijd minder vervelend als werken met te weinig licht omdat u een een bouwlamp heeft gekozen met een laag wattage. Werkt u veel als service of onderhouds monteur op verschillende locaties, let dan vooral op het formaat en gewicht. Veel van onze werklampen zijn tevens verkrijgbaar met een ingebouwde 230V contactdoos, altijd handig om even je Accu of telefoonlader aan te hangen.

En wat betekent IP en IK?

Tja, en dan denk je er wel een beetje uit te zijn zie je opeens de lettercombinaties IP en IK staan met cijfers erachter. Misschien overbodig om te vermelden maar toch belangrijk om te benoemen. Deze twee waardes zijn bepalend voor de water/stofbestendigheid en de slagvastheid. Uiteraard kunt u ervan uitgaan dat nagenoeg al onze producten zijn voorzien van de benodigde classificaties. Bij een IK waarde van 06 of hoger spreken we over een Slagvaste bouwlamp, wat in zekere zin betekent dat er wel enige vervorming of beschadiging mag optreden bij een aanvaring. Echter mogen er geen onveilige situaties of breuken ontstaan en dient de IP waarde ten alle tijde gewaarborgd te blijven

Wat IP waarde betreft, deze codering geeft aan wat de beschermingsgraad is en bestaat uit twee cijfers. Waarbij ieder cijfer een aparte waarde van bescherming aangeeft. Het eerste cijfer van de codering geeft de graad van bescherming aan tegen het indringen van voorwerpen en stof. Het tweede cijfer in de IP codering geeft aan in welke mate het armatuur is beschermd tegen het indringen van vocht. Hierbij wordt gesproken van spatwaterdicht vanaf een IP waarde van 44. Hierbij is het armatuur beschermd tegen bijvoorbeeld regen of water wat zonder enige druk op de bouwlamp terechtkomt. Het overgrote deel van onze led bouwlampen zijn uitgevoerd met IP54 wat ze geschikt maakt voor zowel binnen als buiten gebruik.

Geef een reactie